Keltainen talo saaressa

 

 

Petterin ja Sirpan tilan päärakennuksen pienoismalli valmistui vuoden työstämisen jälkeen keskikesällä. Projekti eteni kuten meillä muutkin eli minä tein talon ja Sirkka sisusti.

   Itse asiassa Projekti kesti parikin vuotta, sillä idea syntyi ja talo ulkopuolelta kuvattiin jo keväällä 2009. Sen jälkeen käytettiin rullamittaa ja pian pöydän ääressä viivoitinta, taskulaskinta, ruutupaperia - ja saatiin harmaita hiuksia. Etsittiin sopivaa mittakaavaa, pyydettiin ja saatiin apua ja luonnoksia Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajien Leea Lehelmältä, määriteltiin pituudet, leveydet, korkeudet, ikkunoiden koot ja paikat, lautojen leveydet, ym, ym.

   Viime vuoden keväällä tutkittiin uudelleen talo, nyt sisältä; Sirkka ja minä mittailtiin ja talon nuorimies Jaakko toimi kirjurina. Huonekoot, korkeudet, ovet, tapetit, takat, jne, piirtyivät paperille. Kotona ne sitten kaavoitettiin sopiviin mittoihin: 1:21:een. Pienen keltaisen talon ulkomitoiksi ilman parveketta, eteisiä, ulkorappuja, räystäitä ja savupiippuja tuli 84,0 x 43,0 x 44,0 senttiä.

   Samalla yhteistyössä talonväen kanssa päätettiin jättää suosiolla sisäpuolelta toinen kerros pois ja avata tie taloon pystyyn nostettavan, savupiippujen varaan asettuvan katon etulappeen kautta. Avattavien seinien todettiin vievän liikaa tilaa ja olevan hankalia mm. eteisten ja ulkorappujen takia.

   Talon runko on 10 mm pdf-levyä. Laudoitus on tehty uurtamalla dremelin "mikä lie"- terällä. Eteiset, niiden kivijalat, kuten myös rappuset ovat irralliset. Kivijalat on kauttaaltaan päällystetty kivilaatoilla eli munakennoista leikatuilla paloilla.

   Tuuletusparvi on talon eteläpäädyssä, kuten myös (pois jätetyt) toisessa kerroksessa sijaitsevat makuuhuoneet.

   Ulkovalot eteisten ovien yläpuolelle Sirkka loihti puuhelmestä, pahvista ja hammastikusta. Ulko-ovissa ja talon kaikilla sivuilla olevat kauniit kaari-ikkunat tein vain oviin, nekin pelkistettyinä, mutta jätin muualta pois.

   Talon alakerran huonejärjestys vasemmalla alhaalta ylöspäin: ulkovaate- ja pukeutumishuone, eteinen, wc, keittiö, eteinen, jonka jälkeen on vielä työhuone sisätöitä varten. Oikealla avara tupa, jonka mahtava pirttipöytä ja penkit jäivät kuvaamatta, sitten ruokasali ja taaimmaisena olohuone.

   Tuvan mahtavan leivinuunin vieressä olevine puuhelloineen Sirkka rakenteli eripaksuisista balsalevyistä. Edellisessä kuvassa se on oikealla paikallaan.

   Olohuoneen kalusteista luovutushetkeen valmistui vain saniainen alustakaappeineen, sohva ja seuraavassa kuvassa oleva oikeanpuoleinen uuni. Toinen on oikeasti ruokasalissa.

   Uunit kuvattiin ennen paikoilleen kiinnittämistä vierekkäin.

   Myös alakerran pienen wc:n kalusteet oli pakko kuvata jo ennen kiinnittämistä.

   Kirjahylly on isomman sisäeteisen seinustalla. Kuten sanottu, kalusteet taloon teki Sirkka ja raskaammasta rakentamisesta vastasin minä. (Matti)

   Takaisin aloitussivulle pääset TÄSTÄ.